Patinering

ZINC NATUR (blank sink)
Patina er en betegnelse på den sinkoverflaten som dannes når den påvirkes av luften og får en gråaktig nyanse. Patina er et lag av sinkkarbonat som dannes når sinkoverflaten reagerer med oksygenet i luften og sinkoksid dannes. Når den utsettes for vann, slik som regn eller fuktighet, dannes sinkhydroksid, som i sin tur reagerer med atmosfærisk karbondioksid (CO2) og danner basisk sinkkarbonat, som har en gråaktig nyanse.
Overflaten er ikke oppløselig i vann, den er tett og gir god beskyttelse.

Denne naturlige patineringsprosessen starter umiddelbart etter montering og så snart overflaten eksponeres for luft. Etter noen år får den blanke sinken den ettertraktede grå nyansen. Sink for tak, fasader, takrenner og kledning patineres vanligvis relativt jevnt, men fortsatt ganske langsomt på grunn av påvirkning fra miljøet som sinken blir eksponert for. Dette patineringsprosessen betyr at sinkoverflaten i en viss tid kan oppleves som ujevn. Dette er normalt, og med tiden vil det jevnes ut og danne en glatt patinert overflate.

Det tar vanligvis mellom tre og seks år før den endelige laget av patina er skapt på den blanke sinkoverflaten og fått den ettertraktede grå nyansen. Fremgangsmåten påvirkes i stor grad av påvirkningen av luften og miljø, og derfor kan patineringsprosessen ta lengre tid. Før patineringen har blitt homogen, kan det være store forskjeller i nyansen med flekker, striper osv. Det er helt naturlig. Patineringsutviklingen kan også variere mellom de forskjellige sinkproduksjonene.
 

QUARTZ-ZINC by VMZINC
QUARTZ-ZINC er vanlig blank sink som har vært utsatt for en kjemisk prosess under produksjonen. Prosessen endrer overflaten til den grå fargetonen som blank sink vanligvis får etter langvarig eksponering. Vi betegner QUARTZ-ZINC som forpatinert. Den forpatinerte grå overflaten endrer derfor ikke fargen noe særlig under den videre patineringsprosessen etter montering på bygningen. QUARTZ-sink, som har vært utsatt for vær og vind i en lengre periode, kan virke litt lysere umiddelbart etter installasjonen.
 
ANTHRA-ZINC by VMZINC
ANTHRA-ZINC, som ved levering har en mørk antrasittgrå farge, har også gjennomgått en kjemisk prosess i produksjonen. Det er i denne prosessen at sinken får den mørkegrå fargen. Overflaten av forpatinert ANTHRA-ZINC vil sakte endes til en lysere nyanse – nesten som mørkegrå skifer. Etter mange år med eksponering og slitasje på overflaten kan malingen i noen tilfeller være nærmere QUARTZ-ZINC-fargen, som er den naturlige patineringsfargen til sink eller fargen på sinkkarbonat.
 

PIGMENTO by VMZINC og Strat by VMZINC
Ettersom overflatene på PIGMENTO og STRAT er lakkerte, kommer disse ikke til å patineres på samme måte som tradisjonelle overflater, ettersom lakken beskytter overflaten. PIGMENTO og STRAT vil derfor bevare det opprinnelige utseendet i lang tid, uten å endres noe særlig.